Koira- ja hevosaktiviteetit

Monelle tulee ehkä yllätyksenä se, että koiraharrastuksista yksi suosituin eli agility on oikeasti maailmanlaajuinen juttu, jossa kilpaillaan niin Suomen-, Euroopan- kuin Maailmanmestaruuksista. Suomessakin järjestetään vuosittain 3-7 kansainvälistä agility kilpailua, ja SAGI eli Suomen agilityliitto lähettää joka vuosi myös oman joukkueen kansainvälisiin arvokisoihin. Halutuin titteli tietenkin on Maailmanmestaruus, ja tänäkin vuonna sellainen järjestetään Luxenburgissa syyskuun 11–14. päivä. Kisoilla on omat nettisivut myöskin, mutta aika vähän niistä vielä toistaiseksi irtoaa mitään faktatietoja, ellei halua etukäteen käydä tutustumassa kisan tuomareihin ja sponsoreihin.

Viime vuoden kisat olivat Etelä-Afrikassa, mutta tällä kertaa Suomelle ei niissä kisoissa ollut joukkuetta ollenkaan mukana. Tähän väliin täytyy todeta, että Suomen joukkue kyllä ON hyvä, ja nappasi PM-kisoissa useammankin voiton, mm. maksikokoisten koirien joukkuevoiton, mineissä hopeaa sekä maksi- että medi-kokoisten yksilömestaruuden. Mutta MM-kisat siis jäivät väliin. Maailmanmestaruus vuosimallia 2013 meni siis Itävaltaan, Helmut Paulikille sekä hänen koiralleen Lanelle. Toinen sija päätyi Tsekkeihin ja kolmas Saksaan. Nähtäväksi jää, miten he tulevat pärjäämään seuraavissa kisoissa, jos mukaan pääsevät tulemaan.

Vedonlyönnin kannalta kannattaa taas odottaa huhtikuuta ja maailman tunnetuinta laukkakisaa eli Grand Nationalia. Vielä ei Betsafe anna kertoimia kisalle, mutta kyllä ne sieltä tulevat kun jaksaa odottaa. Grand National siis järjestetään Englannissa, Liverpoolussa ja on todella massiivinen laukkakisa keräten yleisöä tuhat päin ja tv;stäkin sitä seuraa yli 11 miljoonaa katsojaa, maailmanlaajuisesti jopa 600 miljoonaa katsojaa. Isoja lukuja ja varmaan vielä isompia vedonlyöntejäkin on tarjolla.

Viime vuoden Grand Nationalin voittajaksi tuli Auroras Encore, jockeynaan Ryan Mania. Ensi vuonna kisassa ei tätä 12-vuotiasta kiituria nähdä, sillä saavutettuaan voittonsa, jäi hän eläkkeelle loukattuaan jalkansa. Nähtäväksi jää millaisia nimiä tänä vuonna kisaan ilmaantuu. Yksi maailman huippukilpureista on Ranskasta tuleva tamma Trever, joka on voittanut kaikki kisansa tähän asti. Tai Irlantilainen Novellist, joka hänkin on saavuttanut voiton jos toisenkin. Jos heitä Grand Nationalissa näkyy, voihan heille muutaman panoksen laittaa vetämään. Ei se mitään anna jos ei otakaan vai miten sitä sanotaan?