Metsästyskoirat seurakoirina

Monia metsästykseen jalostettuja koiria on myös kautta aikojen pidetty myös seurakoirina. Tällaisia rotuja ovat mm. erilaiset noutajat. Labradorinnoutaja on ollut Suomen suosituin koirarotu jo viimeiset neljä vuotta. Se on alun perin jalostettu metsästyskoiraksi, ja on onnen omiaan noutavana lintukoirana. Labbikset ovat myös suosittuja palveluskoiria ja niitä tavataan niin huumekoirina kuin opaskoirina sokeille ja liikuntarajoitteisille sekä myös pelastuskoirina. Ne ovat miellyttämishaluisia, ja sopivat niin maalle kuin kaupunkiinkin kunhan huolehditaan siitä, että ne saavat tarpeeksi aktiviteetteja. Ne rakastavat uimista ja niitä voi olla vaikea saada pois vedestä kun ne sinne pääsevät. Kultainennoutaja on myös suosittu seura- ja perhekoira luonteensa puolesta.

Kettu- ja luolakoirista Jackrusselit ovat myös suosittuja seurakoiria, vaikka nekin ovat alun perin jalostettu hieman toisenlaisiin aktiviteetteihin. Ne ovat kuin duracel-pupuja, aina vauhdissa ja tarvitsevat aktiivisen kodin. Mutta ovat aina valmiita harrastamaan vaikka agilitya, jos eivät enää tositoimiin pääse ketun metsästykseen. Monet muutkin terrierit ovat suosittuja seurakoiria nykyisin kuten esim. kettuterrierit. Myös mäyräkoirat ovat suosittuja seurakoiria, vaikka niidenkin jalostustarkoitukset olivat alun perin lähinnä metsästyksessä. Mäyräkoirien matala runko on juuri sopiva metsästämään mäyriä ja supeja pois ahtaista luolista mutta sopivat toki myös seurakoiriksi. Aivan pienien lasten kanssa seuraksi en välttämättä ottaisi mäyräkoiraa, sillä pitkän selkänsä takia se on vaarassa jäädä lasten jalkoihin ja huonoimmassa tapauksessa vaikka halvaantua. Sekä terrierit että mäyräkoirat ovat luonteeltaan melko leikkisiä ja itsepäisiä, joka tulee ottaa huomioon rotua kouluttaessa. Ne eivät ole tyhmiä, eivätkä liioin niin miellyttämisen haluisia kuin esim. noutajat ovat.

Lintukoirista mm. spanielit ovat suosittuja seurakoirina nykyisin. Esimerkiksi cockersspanielin alkuperäinen käyttötarkoitus on ollut noutavana ja ylös ajavana lintukoirana, mutta nykyään niitä tapaa kyllä varmaan enemmän kotisohvalla makaamassa kuin kaislikossa sorsaa hakemassa. Ne ovat helppoja koulutettavia ja ystävällisen, uskollisen ja leikkisän luonteensa ansiosta sopivat hyvin koko perheen lemmikiksi. Samoin englanninspringerspanieli sekä walesinspringerspanieli ovat hurmaavia seurakoiria.

Vaikka moni on alun alkaen jalostettu metsästyskäyttöön, on aika moni niistä päätynyt perhekoiraksi. Jos tällaiseen rotuun päätyy, kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen onko koira metsästys- vaiko näyttelylinjaisesta suvusta, mikäli se on valittavissa. Vaikka koiraa ei olisikaan tarkoitus käyttää näyttelyissä, on se silti parempi kuin pitää metsästyssukuista koiraa ns. turhan panttina kotisohvalla.